GD&T és GPS

dátum

2022. Sze. 22 - 2022. Sze. 23
Expired!

időpont

09:00 - 16:30

helyszín 2

Létszám
Max.:30 fő - Min.: 4 fő

helyszín 3

Szint
Alapfok

helyszín

Harmónia utca
Kecskemét, Trafó utca 1.
igen
igen
igen
igen
igen

A képzésről

A hallgatók részletes oktatást kapnak a rajzi ismeretekről, GD&T és GPS (Geometrical Product Specification) követelményeiről. Rajzok alapján saját példákon keresztül gyakorlati megoldásokkal mutatjuk be, hogy hogyan kell alkalmazni “éles” helyzetben a tanultakat.

Részvételi díj

100.000 Ft + Áfa / 1 fő
200.000 Ft + Áfa / 2 fő
300.000 Ft / 3 fő helyett 285.000 Ft + Áfa / 3 fő
400.000 Ft / 4 fő helyett 360.000 Ft + Áfa / 4 fő

Fizetési mód: Átutalás

Kiknek ajánljuk

Elsősorban mérőlaborban dolgozó méréstechnikusoknak, méréstechnikai mérnököknek, de látásmód kiszélesítése kapcsán minőségügyi mérnököknek, tervező mérnököknek, projektmérnököknek és nem utolsó sorban projektmenedzsereknek is ajánlott.

Miről fog szólni a képzés (rövid tematika)

 • GD&T + rajzi ismeretek + GPS (Geometrical Product Specifications)
  • Bevezetés a méréstechnika világába
  • A rajzon jelölt alak- és helyzettűrések értelmezése, az ehhez tartozó elemek mérési stratégiájának kidolgozása a kiértékelendő jellemzők beállítási lehetőségei
  • Geometriai elemek szerkeszthetősége: Geometriai elemek síkban-térben. Elemek szerkesztése. Vetítések, eltolások
  • Mérettűrésezés: Taylor-elv, mérettűrések, legjobb illeszkedések, vonatkozó szabványok ismerete, bázisok fogalma-jelölése
  • Alak-és helyzettűrés, szimbólumok, rajzi elemek ismerete, tűrésezés jelentése (síklapúság, egyenesség, szimetria, merőlegesség, párhuzamosság, pozíció, köralakúság, hengeresség, koncentricitás, koaxialitás, ütés, profil)
 • Rajzok alapján saját példákon keresztül gyakorlati megoldásokkal
  • Szabványok megismerése. Az ASME Y14.5M-1994 és az ISO hasonló szabványainak összehasonlítása, a különbségek áttekintése
  • A rugalmas tűrésezés megismerése. A maximum- és a minimum- anyagelven történő méretezés, példák- feladatmegoldások. Pozíció tűrések részletes áttekintése saját rajzokon, feladat megoldások
  • A GD&T és az autó-koordináta rendszer (RPS) kapcsolata, ezek értelmezése, használata a gyakorlatban
  • A bázisrendszerek megismerése. Bázisképzés a hosszmérés-technikában. Átszámítások: példák- feladatmegoldások. Saját rajzokon bázisrendszerek kialakítása, egyéb GD&T jellemzők megadása
  • A tűréstervezés alapjainak elsajátítása. Saját rajzokon tűrés tervezés készítése
  • Feladatmegoldás: A szerelési hatások bemutatása saját rajzokon (minimum-maximum anyagterjedelem használata, szerelési játék bemutatása)
  • A tűréstervezés haladó módszereinek megtanulása. Statisztikai tűréstervezés, példák- feladatmegoldások
  • Felmerült kérdések átbeszélése, mérőlabor-tervezés közötti együttműködés átbeszélése

Módszer

Gyakorlatorientált, intenzív képzési tevékenység, előadások, esettanulmányok és azok feldolgozása, csoportmunka, csoportonkénti prezentáció, írásos tananyag valamint egyéni felkészülés.

Vizsga és tanúsítvány

A képzés zárásaként minden résztvevő írásbeli számonkérésen vesz részt, amelynek módszere teszt és nyitott kérdések. Az írásbeli számonkérés értékelése százalékos formában történik, ahol legalább a 70%-os teljesítményt kell elérni a képzés sikeres teljesítéséhez. Amennyiben egy résztvevő a minimálisan szükséges 70%-os eredményt nem éri el, úgy helyben szóbeli vizsgát tehet. Amennyiben a szóbeli vizsgát sem sikerül teljesítenie, úgy írásbeli pótvizsgát kell tennie egy másik időpontban. Amennyiben a pótvizsga is sikertelen, a teljes képzést meg kell ismételnie.

Mit tartalmaz a képzés

A részvételi díj tartalmazza a következőket:

 • jó hangulatú, élményekkel teli hatékony tréninget, amelyet több mint 15 éves autóipari tapasztalattal rendelkező munkatársunk tart és folyamatosan fejleszt az előadások tapasztalatai alapján
 • az ebédet (svédasztalos hidegtál), napi 2 kávészünetet, aprósüteményt, üdítőket (helyszíni tréning esetén)
 • színes oktatási munkafüzetet amelybe jegyzetelhet is a tréning során
 • oklevelet sikeres vizsga elvégzése esetén
 • 5% kedvezményt bármelyik további képzésünk árából, amennyiben 6 hónapon belül kerül megrendelésre

Szállodai szobafoglalás igényét kérjük, a jelentkezési lapon feltüntetni szíveskedjen! Igény esetén segítünk a foglalásban.

Általános feltételek

Általános feltételek:

 1. A jelentkezéskor, illetve egy-másfél héttel a képzés megkezdése előtt visszaigazolja a képzésen való részvételüket.
 2. A tanfolyam kezdete előtt 4-10 munkanappal a részvétel lemondása esetén a Solman Hungary Kft. a képzési díj 50%-ára, 3 munkanapon belüli lemondás esetén a teljes képzési díjra jogosult az alábbiak szerint:
  1. Lemondást csak írásban fogadunk el!
  2. Amennyiben a képzést 6 hónapon belül elindítjuk, és azon a megrendelő részt vesz, úgy a befizetett képzési díjat beszámítjuk.
  3. Amennyiben a képzés 6 hónapon belül nem indul, vagy azon a megrendelő nem jelenik meg úgy a képző a fent leírtak szerinti összegre jogosult.
 3. A Solman Hungary Kft. a képzési időpontok változtatási jogát fenntartja abban az esetben, ha a jelentkezők száma nem elegendő a képzés indításához, vagy amennyiben az előadó biztosítása elháríthatatlan akadályba ütközik. Az új időpont kijelölését a megrendelőkkel egyezteti.